(HR) T-Scan™ NOVUS HRVATSKA – Okluzivna analiza s mjerenjem sile zagriza i vremena

Blog je namijenjen pacijentima u zubnim ordinacijama. Sadrži osnovne informacije o digitalnoj obradi podataka te bezbolnom pregledu ugriza kod pacijenta uz primjenu digitalne analize faktičkog stanja aktualnog ugriza – okluzije. Digitalno analiziranje okluzije daje stomatolozima značajne podatke o pravilnosti izvođenja stomatološke intervencije i određivanju načina liječenja. Precizno se otkrivaju kvarovi zuba koje nije moguće utvrditi prilikom uobičajenog pregleda.

Mytscan_HR

Što znači pregled ugriza? (okluzije / artikulacije)

Utvrditi jačinu ugriza pacijenta na kontaktnim površinama pojedinih zuba bilo je godinama praktično nemoguće. Za određivanje okluzije, do danas se koristio artikulacijski papir ili vosak. Ni jedna od gore pomenutih metoda precizno ne izmjeri ni vrijeme niti jačinu okluzije. Procjena rezultata kod papira za artikulaciju ili voskazasnivana je u znatnoj mjeri samo na osnovu subjektivnog mišljenja ljekara.

Poznavati raspored sila ugriza pojedinih zuba je veoma bitno. Prilikom ugriza, kontakt može bitinestabilan te može prouzročiti bol, pucanje dijelova zubnog punjenja, bolest, deformitet desni oko zuba te gubitak samog zuba, glavobolju i disfunkciju čeljusnog zgloba.

Pouzdano rješenje donio je tek uređaj T-Scan® koji je bio posebice konstruiran za analizu ugriza (tj. analizu okluzije). Unikatna patentirana tehnologija, razvijena u suradnji s prestižnim institucijama ’Massachusetts Institute of Technology’ (MIT) i ’U.S. Dental University’ pruža podatke koji omogućuju zubnim ljekarima bolju procjenu pacijentovog ugriza.

Proizvodnja implantata te punjenje a bez prethodne precizne analize okluzije mogla bi se, možda,usporediti s padobranskim skokovima bez primjene padobrana!

Za koga je pregled važan?

Da li imate često glavobolju, bol čeljusti, grla i ramena, da li imate iskustva s čestim poteškoćama usne šupljine, ili škripanjem zubiju, možda Vam je čak pukla i zubna kruna? Sve su to znaci problema koje je moguće jednostavno riješiti u ordinaciji zubnog liječnika. Neophodno je otkriti uzrok glavobolje i ostalih bolesti zuba zbog oštećenja zuba. Pomoću bezbolne digitalne računarske analize ugriza, u toku nekoliko minuta bit će otkriven i uzrok Vaših poteškoća.

Kako stomatolog sada utvrđuje faktički zubni dodir prilikom pacijentovog ugriza?
Nažalost, do sada uobičajenim postupcima to nije bilo moguće utvrditi sasvim precizno. Do danas se standardno koristio klasični metod samo kod proizvedenih zubnih proteza. Nakon izvršene intervencije – namještanja (kruna, fazeta), stomatolog bi pozvao pacijenta da napravi ugriz u artikulacijski „kopirni“ papir. Isti bi bojom označio „dodir zuba“. U svakom slučaju, radilo bi se samo o istisnutoj oznaci gdje je došlo do dodira zuba prilikom ugriza. Nakon toga se radila proba brušenjem, itd. te oslanjanje na subjektivni osjećaj prilikom ugriza. Ovaj metod ne određuje faktički i optimalni zubni ugriz.

Kod koje se zubne struke moraju poznavati precizni podaci o ugrizu pacijenta?

Praktično – na svim područjima stomatologije. Kao temelj za svako utvrđivanje faktičkog stanja zuba bio bi potreban jedan kompleksan pregled, a to znači i kod preventivnog pregleda, i to minimalno jednom godišnje. Kod novih pacijenta u ordinaciji, neophodno je osim optičkim pregledom također i rendgenskim snimkom utvrditi u kakvom su stanju zubi te i sam ugriz a koji bi ubuduće eventualno mogli biti preprekom ili razlogom nastanka određenih zubnih defekta.

dental_hygiena

VAŽAN POMOĆNIK:

STOMATOLOGIJA OČUVANJA
ORTODONTI
ESTETSKA STOMATOLOGIJA
ZUBNA IMPLATOLOGIJA
ZUBNA HIGIJENA

Kako se vrši analiza ugriza?

T-Scan - digital occlusion dentistry

Je li pregled stanja ugriza pogodan također i kod djece?

Veličina senzora ne omogućava pregled ugriza kod djece. Pregled je namijenjen odraslim pacijentima, kod kojih su zubi već potpuno razvijeni.

Veličina senzora ne dopušta pregled ugriza djece. Ispitivanje je indiciran u odraslih bolesnika kada zubi potpunosti razvili.

Što je stomatološki dijagnostički uređaj T-Scan®?   (digitalna analiza ugriza)

Unikatna patentirana tehnologija, razvijena u suradnji s prestižnim ’Massachusetts Institute of Technology’ (MIT) i ’Tufts University’ pruža podatke koji omogućuju zubaru bolje procijeniti i presuditi ugriz pacijenta.

Danas taj uređaj koriste stomatolozi u renomiranim kliničkim centrima ne samo za aplikaciju zubnih implantata već i prilikom punjenja, izrade mostića, kruna i fazeta. Tehnologija T-Scan® je za njih nezamjenjivi pomoćnik koji prilikom dijagnoze ugriza precizno pokazuje što je i što nije pravilno.

Povijest uređaja T-Scan® 

Patentirana tehnologija američke firme ’Tekscan’ Inc. iz Bostona je jedan od proizvoda te tvrtke koja kao jedina omogućava digitalnu analizu (dinamika – tlak – vrijeme). Kompanija još od 1985. godine proizvodi različite tipove senzora za mjerenje i za neke druge struke (za industriju automobila, za veterinare, za ortopede).

TScan in Model mouth from upper right2

Da li je moguće T-Scan® Sensor upotrijebiti više puta?

Da, moguće je. Vaš stomatolog može primjeniti  senzor i prilikom sljedećih posjeta radi kontrole i izmjene stanja Vašeg ugriza koji se eventualno mogu promijeniti tokom godine. Senzor se čuva u Vašoj ličnoj kartoteci.

Koji se podaci zapisuju?

Precizno se zapiše procentualno opterećenje pojedinih zuba ili implantata.

Precizni zapis „predkontakta“ zuba, uključujući i loš kontakt prilikom pacijentovog ugriza.

Identificiranje pogrešnih funkcija prilikom pacijentovog ugriza. Dijagnoza muskulaturnih hiperfunkcija, te loše gibanje donje čeljusti.

screenshot3

Koje informacije dobija pacijent?
2D izvod o aktualnom stanju njegovog zubnog ugriza i to u istom formatu kakav je i na raspolaganju stomatologu na ekranu njegovog računala.

veneer

CAD&CAM TECHNOLOGIES s.r.o. (Prague) www.tekscan.cz

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s