(SLO) T-Scan NOVUS – SLOVENIJA – Analiza okluzijske moči ugriza Merjenje in čas

Blog je namenjen bolnikom v zobozdravstvenih ordinacijah Osnovne informacije o digitalnem nebolečem pregledu zobnega ugriza bolnika s pomočjo digitalne analize dejanskega in trenutnega ugriza – okluzije. Digitalna analiza ugriza nudi stomatologom cenjene informacije o pravilnosti načina opravljanja stomatološkega posega, predvidenega zdravljenja. Odkrije poškodbe zob, ki se jih ne da odkriti na običajen način.

Kaj pomeni pregled zobnega ugriza za bolnika? 

(ugriz / izgovorjava)

Ugotoviti moč ugriza pri bolniku med stičnimi površinami posameznih zob je bilo dolga leta praktično nemogoče. Za njegovo presojo se tako do danes uporablja papir za izgovorjavo ali vosek. Niti ena od zgoraj navedenih metod pa natančno ne izmeri časa niti moči ugriza. Ocena rezultatov pri artikulacijskem papirju ali vosku je zato do znatne mere izdelana samo na subjektivni presoji zdravnika

Poznati razporeditev žvečilnih moči posameznih zob je pri tem zelo pomembna. V stisnjenem položaju je lahko ugriz nestabilen, ali povzroča bolečine, pokanje delov zobnega polnila, obolenja dlesni, izgube zob, glavobol ali okvare čeljustnega sklepa.

Zanesljivo rešitev je prinesla šele naprava T-Scan® namenjena za analiziranje ugriza (ti. analiza ugriza)

Unikatna patentirana tehnologija, razvita v sodelovanju s prestižnimi institucijami kot so Massachusetts Institute of Technology (MIT) in U.S. Dental University daje podatke, ki omogočajo zobozdravnikom ovrednostiti in presoditi okluzijo bolnika.

Lahko bi rekli, da izdelava zobnih polnil in vsadkov brez 
predhodne analize ugriza je podobno kakor skok s padalom brez 
padala.

Za koga je pregled obvezen?

Ali imate glavobol, bolečine čeljusti, grla, ramena itd. oz. imate izkušnje s pogostimi težavami ustne votline ali škripanja z zobmi, ali Vam je počila zobna krona? Vse omenjene znake lahko povsem enostavno rešite pri zobozdravniku. Presoditi mora vzrok glavobola in drugih bolečin zobovja, vzrok za poškodbe zob itd. S pomočjodigitalne računalniške analize ugriza, ki je brez bolečin Vam lahko v par minutah odkrije vzrok za težave.

Kako danes stomatolog pri bolniku ugotovi natančen stik med zobmi ob ugrizu?

Žal pa s doslej običajnimi postopki sploh ni mogoče zagotoviti natančnosti. Doslej se običajno standardno uporablja klasična metoda samo pri izdelanih zobnih protezah. Po opravljenem posegu, stomatolog vgradnje (krone, fazete itd.) zahteva, da bolnik ugrize v artiklacijski »kopirni« papir. Le-ta označi »dotik zob« z barvo. Vendar pa gre le za odtis, ki označi da je prišlo do stika zob pri ugrizu. Nato preizkusi z brušenjem itd. subjektivni občutek bolnika pri ugrizu. Ta metoda ne določa dejanskega optimalnega zobnega ugriza.

V kateri panogi zobozdravstva je potrebno poznati natančne podatke o ugrizu bolnika?

V vseh strokah zobne stomatologije. Osnova za vsakršno ugotavljanja dejanskega stanja zobovja mora biti kompleksni pregled. To pomeni, da tudi pri preventivnem pregledu najmanj 1x na leto. Pri novem bolniku v ordinaciji je gotovo pomembno ugotoviti v kakšnem stanju je ne le optična ugotovitev. Predvsem na podlagi rentgenske slike, stanje zobovja in ugriza, ki bi bil v prihodnje lahko ovira ali vzrok za nastanek nekaterih zobnih poškodb.

TekScan_2841_14278

NUJNI POMOČNIK:
OHRANITVENA STOMATOLOGIJA
ORTODONT
ESTETSKA STOMATOLOGIJA
ZOBNA IMPLATOLOGIIJA
ZOBNA HIGIENA

Na kakšen način se analizira ugriz?

IMG_7359

Je pregled stanja ugriza ustrezen tudi pri otrocih?
Velikost senzorja ne omogoča pregleda ugriza pri otrocih. Pregled je namenjen odraslim bolnikom, ko je zobovje že povsem razvito.

Ali so na voljo še druge možnosti oz. metode analiziranja zobnega ugriza?

Trenutno ne. Ta svetovno patentirana tehnologija se uporablja od leta 1986

Kaj je stomatološka diagnostična naprava T-Scan® ?   (digitalna analiza ugriza)

Unikatna patentirana tehnologija, razvita v sodelovanju s prestižnimi institucijami kot so Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Tufts University daje podatke, ki omogočajo zobozdravniku oceniti in presoditi okluzijo bolnika.

Danes to napravo stomatologi uporabljajo v renonimranih kliničnih centrih ne le pri aplikaciji zobnih vsadkov, pač pa tudi pri izdelavi polnil, mostičkov, kron in fazet. Tehnologija T-Scan® je za njih neprecenljiv pomočnik, ki pridiagnosticiranju bolnikovega ugriza brezhibno pokaže, kaj je in kaj ni prav.

cropped-tscan_prague-w.jpg

Zgodovina medicinske naprave T-Scan NOVUS 

Patentirana tehnologija ameriške firme Tekscan Inc., iz Bostona je eden od produktov te firme, ki lahko kot edina omogoči digitalno analiziranje (dinamika – tlak – čas). Družba izdeluje različne tipe senzorjev za merjenje tudi v drugih strokah. (avtomobilska industrija, živinozdravnike, otropedija) že od leta 1985

Kako poteka digitalni zdravstveni pregled – analiza ugriza z napravo T-Scan ?

TekScan_2841_14624

Ali lahko T-Scan NOVUS Sensor uporabite večkrat zaporedoma?

Da lahko. Senzor lahko Vaš stomatolog uporabi tudi pri drugih Vaših obiskih za pregled spremembe stanja Vašega ugriza, ki se lahko med letom spremeni. Senzor shrani v Vašo osebno kartoteko.

Kakšni podatki o tem se evidentirajo?

Natančen zapis odstotne obremenitve posameznih zob ali vsadkov.

Natančna evidenca “predkontaktov« zobov, vključno z napačnimi kontakti ob ugrizu bolnika.Identifikacija napačnih funkcij bolnikovega ugriza. Diagnoza muskularnih hiperfunkcij prav tako fizični umik spodnje čeljusti.

digitalní okluze

Kakšne informacije na koncu prejme bolnik?
2D natis trenutnega stanja zobnega ugriza, tako kot je na voljo stomatologu na zaslonu v njegovem računalniku.

veneer

CAD&CAM TECHNOLOGIES s.r.o. (Prague) www.tekscan.cz

GDPR_Impl

Leave a comment